Четвъртък, 12 Август 2010 13:24

КОНДИЛОМИ - КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Оценете тази статия
(4 гласа)
Administrator

 

Какво представляват кондиломите?

Кондиломите или генитални брадавици са заболяване, което се предава по полов път.

Къде се локализират кондиломите при жените?

Гениталните брадавици се локализират, върху външните гениталии, около ануса,вътре в горния край на влагалището или около шийката на матката.

Къде се локализират кондиломите при мъжете?

При мъжете те се появяват в уретрата. Те наподобяват грозд или имат формата на цветно зеле, повдигнати и с розов цвят.Разбира се, не всякого те проявяват една и съща форма. Кондиломите причиняват сърбеж, парене, болки при полов контакт, както и често уриниране.

Кой е причинителят на кондиломи?

Подобно на някои други брадавици, кондиломите са причинени от човешкия папиломен  вирус  HPV. Изследванията сочат, че HPV е един от най-честите причинители на болестите, предавани по полов път.

Кондиломите са върха на айсбергът.В основата са вирусите, които се  намират в клетките наоколо и в другите урогенитални зони

Много хора не знаят, че са носители на този вирус. Той е заразил клетките, но не причинил брадавици  в продължение на много години.Докато в един момент не се появи. Обикновено това става, когато имунната система е подтисната.

Кондиломите създават социални проблеми на заразените

Това заболяване може да причини много емоционални и социални проблеми.Много хора, които са носители на този вирус, изпитват чувство на гняв и вина спрямо ситуацията, в която са попаднали. Те се чувстват ограничени в половото си общуване.

Има ли връзка между кондиломите и ракът на гениталиите?

Проблемът с гениталните брадавици се засилва, тъй като  е установена пряка връзка между вируса  HPV и ракът на гениталиите.

Това заболяване се появява, когато имунната система е отслабена или има наличие на друга болест, предавана по полов път, или пък провеждане на химиотерапия. При подтискане на имунната система при прилагане на лекарства за предотвратяване на отхвърлянето на органи при трансплантации, например също съществува риск.Липсата  на фолиева киселина в организма също има  влияние върху развитието на рак на гениталиите.Тютюнопушенето  увеличава риска два пъти, защото никотинът подтиска имунната система на клетките в шийката на матката.

Могат ли презервативите да попречат на разпространението на   кондиломи/ генитални брадавици/

Гениталните брадавици се разпространяват чрез сексуален контакт с инфектиран партньор в рамките на три месеца. Те са много заразни. Презервативите могат да помогнат, но не са надеждна защита.

Специалистите смятат, че брадавиците се развиват успешно във топлата и влажна среда в половите органи. Страданието се изостря по време на бременност и в периоди на потисната имунна система.

Пациентите с генитални брадавици са  с повишен риск по отношение на някои видове рак. Човешкият папилома вирус се свързва с около 90 процента от всички форми на рак на шийката на матката. Както и да изиграе решаваща роля при образуването на рак на влагалището, ануса и пениса.

Диагностициране на кондиломи

Ако забележите образувание по половите си органи, което наподобява формата на цветно зеле, трябва да се обърнете към вашия лекар.

Практикуващият лекар може да използва даден тип микроскоп известен като колпоскоп да проучи дали една жена има кондиломи около шийката на матката и други вътрешни огнища.

Някои типове вируси HPV могат да причинят рак на шийката на матката, докато други предизвикват анален карцином.

Какво е лечението на кондиломи?

Лечението на кондиломи са различни, пациентът и лекаря съвместно решават, какво да приложат. Но лошото в случая, е, че нито едно лечение не е крайно в излекуването на кондиломите.

Лечението на кондиломите може да се групира в три вида:

 

  • Локални препарати за разрушаване на тъканта
  • Хирургически методи, отстраняващи брадавиците
  • Биологични методи, които атакуват директно вируса

 

Видимите генитални брадавици могат да бъдат отстранени чрез лазер. Всички тези методи, обаче не гарантират, че брадавиците няма да се появят отново, защото вирусът продължава да си съществува в околните клетки.

Лечение н акондиломите чрез антивирусна терапия

Много изследователи сочат, че вирусният произход на гениталните брадавици подсказва,че ефективното лечение трябва да се насочи към антивирусна терапия. Интерферон терапията атакува вируса, който образува брадавиците, но това лечение е доста скъпо и не дава пълна гаранция, че кондиломите няма да се появят отново.

Гениталните брадавици са доста упорито състояния и всеки страдащ трябва да се консултира с личния си лекар как да контролира заболяването и как да пази своя партньор от кондиломи.

 

Последно променени от Четвъртък, 17 Май 2018 08:17
Още от същата категория: ВАГИНИТ »
loading...