"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - НАГРАЖДАВАТ МУРАД С ЕДНО МОМИЧЕ, ТОЙ ПРЕКАРВА НОЩТА С НЕЯ, ТЯ СЕ ОПИТВА ДА ГО УБИЕ
Administrator
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

През нощта Мурад се отправя в града ,за да провери, как се спазват неговите заповеди. Той е наредил вечер да не се излиза без фенер и да не се събират повече от двама човека на едно място. По пътя той среща млад човек, които се движи без фенер. Момчето дръзко отговаря на неговата забележка, не знаейки, кой стои пред него. Мурад решава да го убие пред очите на Фария, независимо, че тя се възпротивява.

Фария е в шок от поведението на Мурад. Тя никога не го е виждала такъв и предполага че той ще се превърне в много жесток човек. Тя намира писмото оставено от Айше, във връзка с действията на Гюлбахар. Фария решава да предупреди за това Мурад, но мадам я съветва, че тези без доказателствени обвинения могат да й навредят. Затова Фария решава да уведоми Кьосем султан, за да проведе тя свое собствено разследване.

Повелителят взима със себе си Касъм и Ибрахим, тръгвайки за Бурса, но остава в столицата Баязид. След отпътуването му, Кьосем вика при себе си Халил паша и Абаз Мехмет паша, за да им разкаже за писмото. Той подозира, че Гюлбахар е в сговор с шейх Ул Ислам Ахизаде ефенди, който е против сина й. Кьосем счита, че Баязид не е замесен в заверата.


Гюлбахар султан поръчва на Синан паша да започне да действа. Повелителят Султанът в момента е в Бурса и има свободно поле за действия.

В Изник Мурад и неговата свита устройват провокация. Те нарушават реда в едно кафене. Задържат ги и тогава Касъм им предлага подкуп. Когато кадията взима подкупа Мурад му отрязва ръката, а след това го убива. Тялото му е провесено на централния площад.

Фария забелязва, че между Айше и Гюлбахар има странни и напрегнати отношения. Тя подозира, че Айше е написала писмо, но не разбира, защо тя самата не е отишла при Султана или при Кьосем.

Повелителя и шехзаде отсядат при бейлербея Ядигер паша. Ибрахим не харесва пашата и у него се явяват подозрения. Ядигер паша дарява на Мурад наложница, с която той прекарва нощта.

Абаз Мехмет паша привиква при себе си сина на Ахизаде ефенди Сеид. По време на разговора пашата сипва на кадията отрова. В този момент се явява Валиде султан. Тя иска от Сеид ефенди да й разкаже истината.

Хаджъ ага вика при себе си Баязид, за да съпроводи Валиде Султан при Ахизаде ефенди.

Гюлбахар е притеснена от това и привиква Синан паша. Тяхната среща вижда Естер хатун, но и Синан я забелязва.


Фария нахлува в покоите на Айше и иска от нея да разбере за отношенията й с Гюлбахар султан. Но тя отрича всичко.

Шейх ул Ислам Ахизаде ефенди събира улемитите. Той е възмутен от убийството на Изник. Това е невиждано поведение. Всичките улемити са в опасност. В тези условия всички улемити са длъжни да се обединят, за да сложат край на това. Ако е необходимо, те ще свалят от трона Мурад и ще сложат на престола Баязид. Тези разговори зад стената подслушва Кьосем султан, шехзаде Баязид, Халил паша и Хаджъ ага.

Момичето, което Ядигер паша, подари на султана се опитва да убие Мурад.

 
loading...