Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


КАК СУЛТАНЪТ СИ ИЗБИРАЛ НАЛОЖНИЦИТЕ?

Administrator
(1 глас, оценка 4.00 от 5)
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

Ритуал за избор на наложници

При избор на султанска наложница за през нощта султанът е спазвал определен ритуал, изпращайки на избраницата си подарък (най-често – шал или пръстен). След „поканата“ девойката е минавала през банята, след изкъпването е обличана в най-хубави дрехи и придружавана до вратата на спалнята на султана, където е следвало да изчака султана и в никакъв случай не бивало да си ляга преди да пристигне държавният глава. При влизане на султана в спалнята наложницата пропълзявала до коленете му пред леглото и целувала килима пред нозете му. На сутринта султанът изпращал богати дарове или на наложницата в харема, ако през нощта с него тя му се е харесала и съответно се е справила добре на държавното ложе.

Султанът по протокол е могъл да има 4 фаворитки за любовници – гюзиде. Ако наложницата зебременее, тя била премествана в категория „щастливи“ (икбал). След раждането на султанския наследник щастливата получавала статут на съпруга на султана. Оттогава тя имала в двореца самостоятелна стая, имайки право на дневно меню от 15 ястия, както и много робини за домашна прислуга. Само една от жените на султана е получавала титлата султанши или „хасеки султан“ – това била тази, чийто син може да наследи трона. Всички наложници в харема на султана, както и слугините, и другите жени там, са били длъжни да целуват краищата на роклята на Султанша. Равна на султанша се е считала само майката на султана – валидето. Султаншата, независимо от нейния произход, е могла да бъде много влиятелна в управлението на империята (най-известният пример е Роксолана).

След 9-годишна служба в харема султанските наложници, никога не избирани от султана „по любов“, са имали правото да напуснат харема. В такъв случай султанът при омъжването им изплащал пребогата зестра, а освободените от харема получавали и специален документ (тапия), че са свободни хора.

Влияние на ханъмите

Влиянието на ханъмите върху султана през 17 и 18 век добило такива размери, че те били използвани като дипломатически посредници пред Османския султан от посланиците на великите сили. По този начин руският посланик в Османската империя, Михаил Кутузов, пристигайки през септември 1793 г. в Истанбул, предава на Михришах валиде султан разкошни подаръци, вследствие на които „султанът обърнал голямо внимание на специалния пратеник, който бил страшно разчуствал майка му“. Кутузов изказва специалните си благодарности на майката на султана за оказания му топъл прием от Селим III. Руският посланик реализира сериозен дипломатически успех и пробив, засилвайки влиянието на Русия върху Османската империя, успявайки да убеди султана да се присъедини към алианса срещу революционна Франция на Великия изток.

От XIX век, след премахването на робството в Османската империя, султанските наложнички прекарват доброволно живота си в харема със съгласието на родителите си, надявайки се да постигнат материално благополучие и кариера. Харемът като държавна институция на Османската империя е ликвидиран през 1908 г.

 

 

loading...

Adsterra