"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК:КЬОСЕМ" - НОВИЯТ СУЛТАН ИБРАХИМ МНОГО, МНОГО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ДЪРЖАВНИТЕ РАБОТИ, А ОТ ЖЕНИТЕ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

 

Юсуф докладва на повелителя, че екзекуцията на Кеманкеш е била спряна от Кьосем султан и появилите се еничари, че Хюсеин паша ги е предал.

Зарифе хатун признава на Ибрахим, че е бременна. Той се стряска, че е нарушил забраната и припада. Хаджъ ага е принуден да извика при него лекар.

Мурад разбира, че Кьосем крие Ибрахим в двореца. Той заповядва да го доведат и да го убият пред очите му. Юсуф паша нахлува в покоите на Ибрахим, Атике се опитва да защити брат си, но стражата го извежда. По пътя към покоите на Повелителя ги напада Кеманкеш и Хюсеин паша. Ибрахим е в безопасност. Мурад вече не контролира даже двореца.

Мурад е в беда. Той си спомян детството, как Кьосем му е пречела да участва в държавните дела. Той смята, че тя никога не се е гордеела с него и не го е зачитала като падишах. Кьосем бди над постелялата до самия край на султан Мурад.

Хаджъ ага съобщава на валиде, че Ибрахим не вярва за смъртта на султан Мурад. Кеманкеш показва тялото на Мурад и почти безумния шехзаде отива в личните султански покои, къде Кьосем го провъзгласява за новия управник на Османската империя. Бременната Зарифа Хатун ражда син на Ибрахим Осман.

Докато Синан паша умира от ръката на Великия везир, а Хаджъ ага се избавя от Ясеф ефенди, Дели Хюсеин убива Юсуф паша.

Кьосем султан дава пръстена на Ахмед за палеца му и става свидетел на неговата реч по време на възкачване на трона. Идва 1644 година. Евнухът Сюлейман ага съобщава на хасеки Турхан султан, майка на шехзаде Мехмед за това, че Повелителя се е върнал от Едрине с нова фаворитка. Наложницата отива при валиде Кьосем султан да се оплаква. Ибрахим заедно с Телли Хюмашах посещава личния си лекар.


Великият везир на заседание на Съвета на дивана празнуват венецианския посланик. Атике довежда на празника заточената в тъмница Зарифа и нейният син, което предизвиква конфликт между Повелителя и Турхан, в хода на който шехзаде Мехмед получава травма. Кьосем разбира, че нейният син има намерение да провъзгласи за наследник на трона Осман. Валиде съобщава това на Кеманкеш. Турхан влиза в конфликт със Зарифа в харема и се обединява с Кьосем срещу Осман.

По заповед на Кьосем главният евнух и Великият везир отпращат на кораб за Египет Зарифа и Осман, но те скоро се озовават в ръцете на венецианските пирати. Султанът е в шок от взетото решение и приема в Съвета на дивана Джинджи Ходжа с намерение да се противопостави на Кеманкеш. Този факт не се нрави на Кьосем. Атике наказва майка си, а след това прави предупреждение на Великия везир. Повелителят наказва Турхан и прекарва нощта с Тели Хюмашах


Мехмед паша научава истинските намерения на Турхан – тя иска да стане валиде Султан и да постави на трона шехзаде Мехмед. Кеманкеш поставя условия пред посланика на Венеция, да върне в Истанбул Осман и майка му или ще започне война. Дели Хюсейн съобщава на Ибрахим за участта на Осман и неговата майка и разгневения падишах обявява на майка си, че я изпращав заточение в Египет.

 

 
loading...