"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК: КЬОСЕМ" - МУРАД КАЗВА: НИКАКЪВ АЛКОХОЛ И ТЮТЮН!
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Повелителят прекарва нощта в покоите на шехзаде Мустафа. Излизайки от там, той събира Съвета на дивана и обявява за взетите от него решения. Султанът забранява всичките питейни заведения и пушенето на тютюн. Абаз Мехмет паша е назначен везир, а Кеманкеш, главен еничар на корпуса.

Кьосем се отправя към Абаз Мехмет паша, за да си изясни, как шехзаде Баязид е напуснал тайно двореца и е освободил един еничар, който е осъден на смърт.

Айше вижда как Гюлбахар султан се среща тайно с някого в градината, но тя не успява да види събеседника и да разбере за какво си говорят. Но на нея й става ясно, че Гюлбахар пак плете някакви интриги срещу Султан Мурад. Тя не знае, какво да прави, защото е замесена в кражбата на печата. Тя решава да сподели подозренията си със Силяхтар. Но тя не успява да му разкаже всичко, защото Силяхтар е извикан при Султана.

Гевхерхн и Атике са уверени, че брат им е решил да убие Силяхтар. По-голямата сестра обвинява по-малката за нещастната съдба на Силяхтар.

Фария моли Атике да обещае, че повече няма да прави опити за самоубийство.

Силяхтар е изправен пред Повелителя. Султанът му казва, че е загубил доверието си към него. Силяхтар моли да го убие, защото загубата на доверие е най-страшното наказание за него. Повелителя се разпорежда той да бъде заключен в една стая за 40 дни на хляб и вода, като той трябва да се моли, за да изкупи вината си.

Кьосем предупреждава Мурад, че заради своите постъпки, той може да загуби любовта на хората. Но Султана говори с пренебрежение за народа, казвайки, че тази любов не му е нужна, защото същия този народ е водил за носа султан Осман, а след това го е убил.

Кьосем решава да омъжи Гевхерхан за Абаз Мехмет паша.


Гюлбахар при всяка среща с Айше я заплашва. Айше решава да предаде информация за Гюлбахар на Фария, тя й написва анонимно за действията на Гюлбахар.

На Съветана дивана Великия везир Кеманкеш докладва, че са затворени всички питейни заведения и тютюна е унищожен.

Кьосем султан вика Баязид и му казва, че той е освободил този еничар, които е искал да убие Повелителя. Тя му казва, ч този път ще му се размине, но занапред трябва да внимава.

Яхия ефенди изучава списъка на улемитите, съобщава на Повелителя, че всички тези хора са близки и зависими от Ахизаде ефенди, че той всъщност иска да получи огромно влияние и да създаде мрежа в държавата от свои поддръжници.

Мурад получава писмо от бейлербея Ядигер паша. Той докладва, че в Бурса не се спазват неговите закони. Кадията Изник си затваря очите пред откритите таверни и търговията с тютюн. Яхия ефенди напомня, че този кадия е назначен от Ахизаде ефенди, независимо от лошата му репутация.

Кьосем султан съветва Мурад да назначи всичките, които е предложил ахизаде ефенди. Така той ще може да държи под око всичките свои врагове. Мурад се съгласява с нейната идея. Той също така й признава, че тръгва на посещение в Бурса под предлог, че отива на лов, за да инспектира кадията Изник. Той иска да види, кой ще се възползва от неговото отсъствие в столицата и ще се появи в най-неочаквания за тях момент. Той назначава за негов заместник Абаз Мехмет паша.

Гюлбахар е много притеснена от действията на Кьосем, и подозира, че тя е замислила нещо срещу Баязид. Но засега не открива логиката на постъпките й.

През нощта Мурад се отправя в града, за да провери, как се спазват неговите заповеди. Той е наредил вечер да не се излиза без фенер и да не се събират повече от двама човека на едно място. По пътя той среща млад човек, които се движи без фенер. Момчето дръзко отговаря на неговата забележка, не знаейки, кой стои пред него. Мурад решава да го убие пред очите на Фария, независимо, че тя се възпротивява.

Фария е в шок от поведението на Мурад. Тя никога не го е виждала такъв и предполага че той ще се превърне в много жесток човек. Тя намира писмото оставено от Айше, във връзка с действията на Гюлбахар. Фария решава да предупреди за това Мурад, но мадам я съветва, че тези без доказателствени обвинения, могат да й навредят. Затова Фария решава да уведоми Кьосем султан, за да проведе тя свое собствено разследване.

Повелителят взима със себе си Касъм и Ибрахим, тръгвайки за Бурса, но остава в столицата Баязид. След отпътуването му, Кьосем вика при себе си Халил паша и Абаз Мехмет паша, за да им разкаже за писмото. Той подозира, че Гюлбахар е в сговор с шейх Ул Ислам Ахизаде ефенди, който е против сина й. Кьосем счита, че Баязид не е замесен в заверата.

Гюлбахар султан поръчва на Синан паша да започне да действа. Повелителят Султанът в момента е в Бурса и има свободно поле за действия.

В Изник Мурад и неговата свита устройват провокация. Те нарушават реда в едно кафене. Задържат ги и тогава Касъм им предлага подкуп. Когато кадията взима подкупа Мурад му отрязва ръката, а след това го убива. Тялото му е провесено на централния площад.

Фария забелязва, че между Айше и Гюлбахар има странни и напрегнати отношения. Тя подозира, че Айше е написала писмо, но не разбира, защо тя самата не е отишла при Султана или при Кьосем.

Повелителя и шехзаде отсядат при бейлербея Ядигер паша. Ибрахим не харесва пашата и у него се явяват подозрения. Ядигер паша дарява на Мурад наложница, с която той прекарва нощта.

Абаз Мехмет паша привиква при себе си сина на Ахизаде ефенди Сеид. По време на разговора пашата сипва на кадията отрова. В този момент се явява Валиде султан. Тя иска от Сеид ефенди да й разкаже истината.

Хаджъ ага вика при себе си Баязид, за да съпроводи Валиде Султан при Ахизаде ефенди.

Гюлбахар е притеснена от това и привиква Синан паша. Тяхната среща вижда Естер хатун, но и Синан я забелязва.

Фария нахлува в покоите на Айше и иска от нея да разбере за отношенията й с Гюлбахар султан. Но тя отрича всичко.


Шейх ул Ислам Ахизаде ефенди събира улемитите. Той е възмутен от убийството на Изник. Това е невиждано поведение. Всичките улемити са в опасност. В тези условия всички улемити са длъжни да се обединят, за да сложат край на това. Ако е необходимо, те ще свалят от трона Мурад и ще сложат на престола Баязид. Тези разговори зад стената подслушва Кьосем султан, шехзаде Баязид, Халил паша и Хаджъ ага.

Момичето, което Ядигер паша, подари на султана се опитва прелъсти Мурад, но това ли е единствената й цел? Наредено й е да убие Мурад...


 

 
loading...