Неделя, 19 Януари 2014 16:29

ЗАЩО МЪЖЕТЕ БЯГАТ ОТ БРАКА?

Оценете тази статия
(0 гласа)
Administrator

При двойките, които живеят заедно, но без да сключват брак, инициативата в повечето случаи идва от мъжете. Жените се съгласяват с надеждата, че след време отношенията ще бъдат узаконени, твърдят психолозите. От какво толкова се боят мъжете?

Повечето жени още в самото начало на връзката бързо разбират дали той е човекът, с когото биха прекарали живота си или поне голяма част от него. Но на мъжете им трябват години, за да стигнат до същия извод, от което не следва автоматично, че ще се оженят. Ако един мъж е решил да не сключва брак пред закона, той нито след една, нито след две или повече години ще се реши да подпише. Съжителството на семейни начала напълно го устройва. Дори да нарича половинката си своя жена, той формално не е обвързан и така му харесва. Понякога се оправдава, че ако решат да се разделят, няма да се обременяват с такава тежка процедура като развода.

Според психолозите няколко са най-разпространените причини за страха от брак.
Ако още като дете мъжът е станал свидетел на развода на своите родители, това може силно да е повлияло върху психичните му нагласи. Той цял живот ще бъде твърдо убеден, че щастливият и продължителен брак не е възможен. Защо тогава да създава отношения, които и без това са обречени на провал? Същите чувства изпитва и мъжът, който вече има зад гърба си неуспешен брак. Никой не би искал да изпие два пъти една и съща горчива чаша. Много мъже се опасяват, че любимата им жена коренно ще се промени, след като стане законна съпруга. Затова предпочитат да оставят нещата такива, каквито са. Мислят, че по този начин дават на половинката си възможност постоянно да доказва колко добра би била като домакиня и съпруга.

 

Други представители на силния пол смятат, че официалното регистриране на връзката е възможно едва след като си стъпят здраво на краката. Става дума за материалните им възможности. Те са отговорни хора и предпочитат сами да решават проблемите на своето благосъстояние, а не да постигат успех с подкрепата на нежните си половинки.

Тежката си дума казва и обкръжението на мъжа, хората, с които той всекидневно общува. Възможно е да се движи в компания на закоравели ергени, взели за себе си решението никога да не се обвръзват с брак. За тях разнообразието и развлеченията са смисълът на живота. Срещите с приятели, ходенето по мачове, пийването и свалянето на мацки са сред прироритетите им. И ако някой от веселата компания изневери на тези правила, ще бъде взет на присмех и отлъчен от своите другари.

Има и още една причина, която обяснява страха на мъжа от законно обвързване - когато той по природа е бунтар и не желае да върви по традиционни пътища. Такъв мъж ще живее със своята възлюбена, ще има деца и ще се грижи за тях, ще носи пари вкъщи, ще поддържа домакинството, но никога няма да подпише официално. Попитате ли го "Защо?", ще ви отговори "За какво ми е нужно?". Вероятно ще добави, че с любимата и така си живеят добре и че никакъв документ няма да им гарантира семейното щастие.

Дали ще оформяте официално връзката или не, си е лично ваша работа, на вас и половинката ви. Ако съжителството на семейни начала ви устройва и сте щастливи, няма защо да обръщате внимание на подмятанията на хора, които смятат, че да се живее така е неправилно. Но ако дълбоко в себе си преживявате факта, че не ви отправят предложение за същинска женитба или пък ако чувствате, че твърде свободните ви отношения всъщност нямат перспектива за развитие, може да се огледате наоколо за някой друг потенциален кандидат за съпруг или съпруга. Преди да го сторите обаче, е добре да претеглите плюсовете и минусите, всичките аргументи "за" и "против" съжителството без брак.

Плюсове и минуси на живот без подпис

Хората, които предпочитат да живеят без официален брак, твърдят, че:

- Искат да живеят заедно и да се обичат, без да мислят колко дълго ще продължи тяхната връзка.

- Подхождат разумно към създаването на семейство и затова предпочитат да поживеят известно време заедно, за да разберят дали си пасват и чак тогава да минат под венчило.

- Съжителството на семейни начала е свободно от социалните стереотипи за изграждане на семейство и партньорите сами си създават точно такъв тип отношения, които са удоби за тях.

- При необремененото от официален брак съжителство всеки се чувства свободна личност, а не "собственост" на другия.

- С появата на брачно свидетелство от връзката си отиват романтиката и сексуалността.

- Желаят да избегнат тежките юридически процедури при евентуален развод.

- Искат да се предпазят от грешки при избора на партньор и си оставят възможност лесно да го сменят, ако срещнат по-подходящ.

Хората, които не одобряват съжителството без брак, изтъкват аргументите си против подобна връзка:

- При раждане на дете може да възникне проблем с бащинството, ако мъжът не го припознае.

- Излишната сексуална свобода е вредна и неизбежно води до девалвация на моралните норми.

- Ако двойката първо се поглези със свободно съжителство, то след като узакони връзката си, тя няма да издържи на контраста.

- У партньорите, по-често у жената, възниква усещане за психическа уязвимост, както и комплекси от типа "щом не ми прави предложение, значи не съм достойна."

- Двойката е под постоянния прицел на предразсъдъците и е атакувана от общественото мнение.

- Този тип отношение не винаги подпомага растежа на партньорите в кариерата.

- Много жени се лишават от такива специални моменти в живота си, за които са мечтали като деца - например да облекат пищна сватбена рокля.

Как е според статистиката

Анкета с над 4000 души, проведена в няколко страни на ЕС, показа, че понятията "щастие" и "брак" са несъвместими за мъжката психология. Според прогнозите на някои учени традиционното семейство след време ще бъде заменено от т.нар. серийна моногамия, при която мъжът, без да встъпва в брак, ще живее първо с една жена, после с друга, трета и т.н.

Според тях и жената ще възприеме същия модел на поведение, но поне засега едва 20% от жените смятат, че официалният брак не е задължителен, за да бъде семейството щастливо, 27% признават, че законният брак все пак дава повече сигурност на жената, а 29% са убедени, че бракът е необходимо условие за пълноценното възпитание на децата. От всъпилите в законен брак жени като щастливи се определят 69%, докато при жените, които съжителствят на семейни начала, за щастливи се определят 40%.

 

loading...