ЦЬОЛИАКИЯ
Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Органи и системи - Детско здраве

Описание на цьолиакия (глутеновата ентеропатия, непонасянето  на глутен)

 

Цьолиакията  се изявява с три главни прояви: дълготрайно  диарично разстройство, издут голям корем, постепенно отслабване.

 

Причини за цьолиакия

 

Болестта се обуславя от съдържащото се белтъчно вещество глутен в някои житни храни (пшеница, ръж, овес, ечемик). Наличните и прояви се наблюдават към края на първата  и през втората година, когато детето започва да консумира по-голямо количество съдържащи глутен храни (грис, пшеничен хляб, сухар, брашнени каши, овесени ядки, бисквити и др.).

 

Симптоми при цьолиакия

 

Постепенно изпражненията стават редки, появява се диария, която не се подобрява от обикновено диетично лечение. Детето изхожда на денонощие 1-4 и повече диарични изпражнения, които са обилни по количество (150-400 г за 24 часа), кашави, мазни, сивкави и миришещи лошо. Наддаването на тегло постепенно се забавя, спира и най-често се стига до измършавяване. Коремът на детето обаче е отпуснат, раздут и уголемен. Децата стават капризни и крайно раздразнителни. След разпознаването на болестта и налагането за много дълго време на безглутенова диета състоянието на детето бързо се подобрява.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

loading...