Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


БОЛЕСТИ НА ПЪПЧЕТО

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Причини за болести на пъпчето

При спазване на необходимата чистота пъпната раничка заздравява само за

няколко дни  след падането на пъпния остатък. Ако обаче раничката се замърси, тя може да се възпали, кожичката наоколо да се зачерви, а върху самата раничка да с е събере гной, или гноевидна материя. В такъв случай не предприемайте нищо, а занесете детето при детския лекар, защото от пъпната раничка, инфекцията може да се разнесе по кръвта и в целият организъм.

Видове болести на пъпчето

Понякога след възпаление на пъпната раничка /останало дори недоловимо/ може да разрасне гранулационна тъкан, известна като диво месо, което може да изпъква като малка гъбичка. В случая не се изискват спешни мерки, но когато занесете бебето  в детска консултация, покажете пъпчето на лекаря. Може да с е наложи лечение  чрез изгаряне.

Леко кървене от пъпната раничка непосредствено след падането на пъпния остатък (под формата на едно-две малки кървави петна върху пелените, не е причина за безпокойство. Тревога трябва да предизвика по-обилното кървене, което може да се дължи на смущения в кръвосъсирването или на други сериозни заболявания.

Пъпната херния е често явление. Нормално пъпната раничка  се затваря със здрав пръстен от съединителна тъкан. Този пръстен може да се разтегне при отслабване на детето, силен и продължителен плач, продължителна кашлица, както и в някои други случаи на увеличено коремно налягане. Не обвинявайте медицинския персонал, че е вързал лошо пъпчето - хернията не зависи от начина на връзване на пъпния остатък. При тава не се касае за сериозна за6оляване. Обикновена пъпната херния достига големина на лешник и много рядко да орех. В нея може да влезе част от булото, а много рядко и черво. Почти никога не настъпва заклещване на хернията и тя много рядко може да причинява болка на бебета. Хернията заздравява без лечение, когато детето започне да се изправя на крака и стегне коремната си мускулатура. По правило операция не се налага. Ако държите хернията да бъде лекувана, лекарят може да опита керемидообразно залепване на ленти от левкопласт върху прибраната с две кожни гънки херния. Залепените ленти се оставят да стоят 2-3 седмици. Ако след свалянето им хернията още не се е прибрала, може да се наложи ново залепване. При раздразнение на кожата от левкопласта лечението се прекратява за известно време. Превръзката на пъпната херния с монета е без полза. Не се доверявайте на такива препоръки.

 

 

Adsterra


loading...

Adsterra