Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


ВАРИЦЕЛА

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Описание на варицела /лещенка/
Лещенката се причинява от вирус и е силно заразна болест, засягаща предимно децата. При възрастни същият вирус причинява особена болест, която се нарича херпес  зостер.
Начин на заразяване с варицела
Източник на заразата е болният и предаването и става по въздушно-капков път.
Инкубационен период
Инкубационния т период трае от 9 до 21 дни. След леко изразени начални прояви (умерена температура, леки катарални явления и отпадналост), които траят 1-2 дни се появява характерен обрив, наподобяващ по форма лещени зърна, поради което народът нарича тази шарка лещенка.
Симптоми на варицела
Обривът се разпространява по цялото тяло, като засяга и окосмената част на главата. В началото той се появява под формата на малки възелчета, еволюиращи бързо в мехурчета. В началото мехурчетата са изпълнени с прозрачна течност, която скоро помътнява. В течение на 4-5 дни мехурчетата засъхват и се покриват с корички. Характерно е, че обривът се появява на 2-3 вълни, което позволява едновременно да се видят възелчета, мехурчета и засъхващи мехурчета с корички(обривът се оприличава на картината на звездно небе). Понякога обривът се придружава от сърбеж, заболяването най -често преминава, без да оставя следи, но при разчесване и допълнително инфектиране на мехурчетата могат да останат белези.
Прогнози при варицела
Протичането на заболяването обикновено е леко, но при възрастни хора може да протече тежко. По-тежко протича и при деца, които по време на заболяването са били лекувани с  кортизонови препарати. В редки случаи лещенката може да даде усложнение - енцефалит, който протича с понижен мускулен тонус, замъглено съзнание, гърчове и други нервни прояви.
Лечение на варицела
Ефективни лекарствени средства срещу варицелата не съществуват. Болните се изолират в дома. Контактните,  не боледували деца, се изолират от 11-ия до 23-ия ден от контакта.
При възрастните, вирусът който причинява варицелата, предизвиква болестта херпес зостер.
Херпес зостер се характеризира с ограничен мехурчест обрив, който най-често се разполага по кожата на гръдния кош, поясната област или върху лицето. Обривът се разполага по хода на кожните нерви и се придружава със силна невралгична болка.

 

Adsterra


loading...