Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


ЧЕРВЕН ВЯТЪР, ЕРИЗИПЕЛ

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Черевн вятър. Описание на червен вятър /еризипел/

Това е кожна заразна болест, причинена от стрептококи. Заразата прониква по контактен път при нарушаване целостта на кожата или лигавицата. По-лесно възприемчиви са новородените деца (входна врата е пъпната рана) и лица с намалена съпротива (боледуващи от диабет, бъбречни болести и др.).

Инкубационен период на червен вятър /еризипел/

Инкубационния т период трае от няколко часа до 3 седмици.

Симптоми на червен вятър /еризипел/

Заболяването започва остро, с висока температура и разтрисане, главоболие, повръщане, обща отпадналост, а понякога и с поява на гърчове. Кожата на мястото на инфекцията е подута и зачервена, като червенината е рязко ограничена с ръб от околната здрава кожа. Върху зачервената кожа могат да се образуват мехурчета. При разположение на отока върху лицето или главата състоянието на болните е по-тежко.

Прогноза при червен вятър /еризипел/

Червеният вятър на лигавиците (особено неговото разположение в ларинкса) протича тежко и може да причини задушаване. В редки случаи при ненавременно лечение могат да се развият усложнения - нагнояване, сепсис, нефрит, гноен менингит миокардит.

Лечение на червен вятър /еризипел/

Ранното разпознаване на заболяването и лекуването с големи дози пеницилин води бързо до оздравяване. Болните трябва да избягват прилагането на каквито и да е компреси и мазилки без съвета на лекаря.

 

Adsterra


loading...

Adsterra