Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


СКАРЛАТИНА

Administrator
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Описание на скарлатина

Скарлатината се причинява от стрептококи. Източник на заразата са кaкто болните, така и здравите заразоносители, а също и лицата с леки и нетипични форми на заболяването.

Начин на заразяване със скарлатина

Предаването на заразата става по въздушно-капков път. Най-често боледуват децата в предучилищна възраст. Нерядко скарлатината се появява под формата на епидемии през зимно-пролетния сезон.

Симптоми на скарлатина

Инкубационният период се колебае от 1 до 8 дни. Началото на заболяването се проявява с умерена или висока температура, леко главоболие, гадене, понякога повръщане, болки в гърлото и обща отпадналост. От 12 до 72 часа след началото на заболяването се появява обрив по кожата, който е съставен от разположени едно до друго яркочервени или розовочервени петънца, големи колкото главичка па карфица. При натиск върху обрива подлежащата  кожа има лек жълтеникав оттенък. Обривът покрива почти цялото тяло, но е най-изразено по страничните части на тялото, долната част на корема и слабинните гънки. Обривът по лицето не засяга участъка около устните и носа, където остава един блед триъгълник. Гърлото е силно зачервено, като зачервяването има огнено червен оттенък - скарлатинозна ангина. По сливиците рядко има налепи. Езикът е обложен, но в следващите дни започва да се чисти и добива малиноподобен вид - т. нар. малинов език. Лимфните възли на шията се уголемяват и това уголемяване се задържа няколко седмици. След 3-4 дни повишената температура спада, болестните прояви се подобряват и по кожата (особено по дланите на стъпалата) се появява едролюспесто лющене, което продължава. няколко седмици.  Днес скарлатината протича леко, обривът е оскъден, трае кратко време  и може дори да липсва.

Повишаването на температурата е краткотрайно и незначително.Болестните оплаквания са леки. Тези леки форми на скарлатина остават често неразпознати.

Прогноза при скарлатина

Ако не се разпознае и лекува на време, скарлатината може да доведе до различни усложнения - гноен отит, нагнояване на шийните лимфни възли, остър нефрит и много рядко миокардит и ревматизъм.

Болните трябва да се изолират в дома  или в болница най-малко 10 дни, а при необходимост и по-дълго. Храната трябва да бъде  близка до нормалната, но с ограничаване на количеството на готварска сол.

 

loading...

Adsterra