Ева и Адам

Списание за филми и забава

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта


МОЖЕ ЛИ СКРИТИЯ МЪЖКИ ГНЯВ СРЕЩУ ЖЕНИТЕ ДА ПРЕДИЗВИКВА ПАНИЧЕСКИ АТАКИ?
Дискусията е стартирана от Dimcho , на 17 Август 10:08

Ето какво е казал Хърб Голбърг, преподавател по психиатрия в Калифорнийски университет за скрития мъжки гняв и откъде той се поражда. Всичко това, което той казва го чувстват всички мъже, но или не могат да го изразят или не желаят по различни причини.


"За мъжете  твърде изненадващо и дори шокиращо - да научат какво в действителност мислят и чувстват жените по отношение на секса. В повечето случаи то е в пълен контраст с онова, косто те самите са си въобразявали, че изпитва "грижовната маiiчица". При психотерапия със смесени групи аз често използвам един ритуал, който наричам "подхвърляне на топка". Той се състои в следното: жените сядат в кръг и започват да споделят и да обсъждат помежду си своите изживявания и чувства свързани със секса и с поведението на мъжете в леглото, като говорят така, сякаш мъжете не присъстват в разговора им, докато те всъщност са насядали във външен кръг около тях и слушат. Ето някои от коментарите на жените: "Ще ми се да не се тревожат чак толкова много за тоя мой проклет оргазъм", "Толкова ме е страх да не нараня крехкото им его, ако им кажа какво наистина искам", "Понякога се улавям, че стена доста високо и дори викам, и тогава ме е страх, че ще се сецнат. Мъжете са толкова тихи по време на секс!", "Ако им кажа направо, че искам секс или направя нървата крачка, повечето мъже буквално се парализират. Май ме мислят за нимфоманка", "Повечето мъже си въобразяват, че всеки акт е като маратон и че те тряб­ва да издържат колкото се може повече, до безкрайност. Изглежда изобщо не разбират, че понякога и на мен също ми се иска не да "правя любов", а само да се изчукам. От време на време и аз обичам скорострелките", "Повечето мъже си мислят, че щом съм правила секс с тях, то непременно ще искам да ги вържа и затова бързат да изчезнат. Но понякога и на мен също ми се иска връзката да е само и единствено сексуална, без каквото и да било емоционално обвързване", "Предполага се, че на следващата сутрин ние, жените, трябва да изпитваме чувство за вина, но ми се струва, че след секс по-скоро мъжете изнитват подобни чувства. Държат се така, сякаш не искат да си спомнят какво са правили през нощта."


Мъжете "посрещат топката" и което е може би най-важното - освобождават се от гнетящото ги притеснение, че са длъжни винаги и неизменно да поемат отговорност за сексуалността на жената и за нейното удовлетворяване по време на акта. Съвременната жена вече е открита и предприемчива, а не се опитва подмолно - съзнателно или несъзнателно - да ги контролира или да ги манипулира, като се представя за "крехка", за "безпомощна" или за "наивна", нито пък развива психически или психиатрични симптоми поради това, че не може да изрази откровено и направо своите агресивност и/или сексуалност.


В този процес на повторно раждане на жената и на мъжа, той вече може да се освободи от изкривената си представа за нея и да й позволи да поема отговорност за житейските проблеми и трагедии, равна на неговата. За него вече не е наложително да се съревновава открито или прикрито с другите мъже, или дори да проявява насилие спрямо тях - нещо, което преди е оправдавал с необходимостта да подсигуря ва оцеляването на своите жена и семейство. Защото  обявявайки жената за безпомощна и за крехка, той всъщност доброволно приема мръсните страни на надпреварата и  нa конкурентните битки с другите мъже. До неотдавна цялата грозота и всички тегоби на войната за оцеляване са били смятани за мъжка работа. Мъжът е бил длъжен постоянно да бъде в бойна готовност, окован в бойните си доспехи, и непрекъснато да доказва, че е способен да подсигурява прехрана и закрила. Сега вече той най­сетне може да зареже тази своя самоунищожителна роля."


 Питам се неприемането на някои от представите ни за жените и невъзможността да се справим с тях не ни ли правят по-тревожни и оттук по-лесно податливи на панически атаки!


 

Отговора
Трябва да сте член на групата, за да можете да публикувате отговори.
Titi
Titi,
Много ми е интересно да зная с какво толкова жените ви обсебват, та за всичко сме виновни ние.
Неделя, 21 Август 2011 12:05
 
Strelec
Винаги съм се мъчел да пиркрия чувствата си защото така се чувствам по-сигурен. Разтрепеврват ми се краката , когато някоя жена започва да ме разпитва за това, окето изпитвам. Не обичам да демонстиррам слабост. Не обичам да показвам това, което усещам Така че страхът е абсолютно възможен, когаот трябва да разкрия мислите. жените обичат да те контролират, а това ме вбесява.
Сряда, 17 Август 2011 15:42
 

loading...

Adsterra